Blogg

6 saker att göra i Vänersborg på sommaren

25 jun 2018

Intill Sveriges största insjö, Vänern, ligger mysiga Vänersborg där det finns förvånansvärt mycket att göra trots att det är en rätt så liten stad. Här kommer sex tips på vad som finns att göra i Vänersborg på sommaren.

Tvillingbergen Halle- Hunneberg och Kungajaktmuseet

På det så kallade Älgens Berg har svenska kungar jagat sedan 1351. Vår kung idag jagar fortfarande här under säsong men området är också välbesökt av turister och friluftsmänniskor som stortrivs i detta dramatiska landskap. Här finns möjlighet att delta i älgsafari där man får lära sig det mesta om skogens konung och andra djur. Ännu mer kunskap finns att hämta på Kungajaktmuseet Älgens Berg. Att gå på bäversafari är ett annat tips!

Besök stans olika museer

Det finns hela tre spännande museer att besöka i Vänersborg. På Vänersborgs konsthall visas både lokal och internationell konst. Flera utställningar med olika teknik och stil anordnas här varje år. Här finns också möjlighet att gå på föreläsning och delta i workshop. Fri entré! På Vänersborgs Museum får ni resa tillbaks till 1800-talet och titta på objekt som egyptiska gravfynd, afrikanska fåglar, nordiska djur, porslin och annat smått och gott. Öppet tisdagar, torsdagar, lördagar och söndagar. Under juni till augusti även på onsdagar. Slutligen finns det ett dockmuseum i Vänersborg med dockor från 1840-talet och senare. Här finns även en butik där ni kan köpa handgjorda dockor, skulpturer och konst. Fram till den 10 augusti är det öppet tisdag-fredag.

Titta på båtar i Brinkebergskulle sluss

Från Vänern går en vattenväg söderut mot Göta Älv. Vid Brinkebergskulle ligger en sluss som är den första av sex slussar. Denna sluss byggdes 1752 av en vetenskapsman vid namn Christopher Polhem som hade i uppgift att skapa en led förbi Trollhättefallen. Slussen så som den ser ut idag färdigställdes 1916 och den hjälper ca 3500 småbåtar om året och 15 lastbåtar om dagen att ta sig förbi de sex metrarna i höjdskillnad. Man behöver inte vara båtintresserad för att fascineras av denna process. Det är definitivt en spännande upplevelse för barnen också. Här ligger ett litet sommaröppet café där ni kan sitta och insupa miljön medan ni tar er en fika.

Ät gott i kaffestuga från 1930-talet

Den pittoreska Skräcklestugan byggdes på 1930-talet och ligger mitt i den trevliga Skräckleparken som löper längs Vänerns strand och i stadens närhet. Efter en skön promenad genom parken eller ett dopp i Vänern kan det smaka gott med en räkmacka, nygräddade våfflor eller hembakade bullar. Här finns också lagad mat av svenska kvalitetsråvaror. Från cafét har ni en vacker utsikt över den magnifika sjön och det finns möjlighet att sitta både inomhus och utomhus.

Svalka dig i Sveriges största insjö

I Vänersborg finns hela fem fina badplatser. En av dem ligger nära stadskärnan. Här kan man simma utan att behöva oroa sig för salta kallsupar. På badplatsen Skräcklan (i Skräckleparken) finns en liten ö, Jakobs ö, som man når genom en gångbro och där det också finns en trampolin. Tre kilometer från Vänersborg ligger Ursand som bjuder på både sandstrand och klippor. Här finns också lekplats, kiosk och restaurang. Vid denna strand kan ni även hyra cykel och kanot, bada i varm utomhuspool eller spela äventyrsgolf. För barnfamiljer kan Gardesanna badplats rekommenderas då den är långgrund och vattnet lätt värms upp om sommaren. Även badplats Nordkroken är långgrund och temperaturer på upp till 25 grader i vattnet är inte ovanligt om sommaren. Sikhall är ett tredje barnvänligt alternativ.

Bada i Vattenpalatset

För ett lite mer fartfyllt bad och om vädret inte tillåter bad i Vänern kan ni gärna besöka Vattenpalatset som ligger inne i stan. Här kan ni ha kul i virvelkanalen, simma in i grottan och åka i vattenrutschbana. Vattenpalatset har också solarium, relaxavdelning och vanligt motionssim. Vattnet är härliga 29 grader varmt!